Waarom is het belangrijk?
Door gewassen te telen bij hoge grondwaterpeilen kan het veengebied productief blijven benut, en kunnen bodemdaling en de emissie van broeikasgassen naar verwachting worden geremd. Natte teelten op waterrijk veen kan bijdragen aan het realiseren van schoner water, waterberging en het versterken van biodiversiteit. Natte teelten kunnen mogelijk een verdienmodel vormen voor veenweidepercelen die niet meer als grasland kunnen worden beheerd, zoals zogenaamde ‘knikpuntgebieden’. Verder kunnen natte teelten (vezelteelt) bijdragen aan alternatieve en duurzame bouwmaterialen, zoals vezelplaten. Ondernemers kunnen zo meerdere maatschappelijke diensten leveren; productie van voedsel, veevoer of vezels (grondstoffen voor de biobased economie), waterberging, waterzuivering en behoud van biodiversiteit en leefomgeving en maatschappelijke kosten van bodemdaling en broeikasgasemissies verminderen.
Het is ook van belang om te onderzoeken of natte teelten bijdragen aan het verminderen van CO2-emissie ná 2030 en of dit kan bijdragen aan het leefbaar houden van het platteland. De totale keten moet ook in kaart worden gebracht, van teelt tot en met eindgebruiker. Het benutten van bio grondstoffen ten opzichte van fossiele grondstoffen leidt tot extra klimaatwinst.
Disclaimer
Natte teelten hebben mogelijk potentie als alternatief verdienmodel voor het veenweidegebied. Maar, er is goed teeltmanagement nodig om emissies zo optimaal mogelijk te beperken, en natte teelten zijn nog sterk in ontwikkeling (zowel de teelt zelf als het verdienmodel). Voor wat betreft het verdienmodel spelen factoren een rol, zoals GLB-subsidie, teelt methode, drogen van het gewas en de opschaling van teelten. Natte teelten worden nog niet grootschalig uit gerold, maar in het GLB worden wel al subsidies gegeven voor natte teelten. Het NOBV doet onderzoek naar emissies bij natte teelten. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn belangrijk voor de kennis over klimaatmitigatie door natte teelten.