Peilbuizen zitten in de grond: metingen greppelinfiltratie van start

Voor het thema greppelinfiltratie zijn we in een volgende fase beland en gaan we na de voorbereiding (locaties bezoeken, tekeningen maken, overleggen, etc.) nu echt aan het werk in het veld. Met peilbuizen meten we hoe de grondwaterstand beweegt op percelen met en zonder greppelinfiltratie. Dat doen we op negen locaties.

Omdat het weer in het najaar niet meezat (veel regen en dus natte percelen) hebben we pas in december een aanvang kunnen maken met de aanleg van de peilbuizen. De laatste peilbuizen zijn er eind januari in gegaan.

Peilbuizen volgens vast stramien

Op basis van de gemaakte tekeningen (zie onder) zijn er per locatie tussen de 14 en 38 peilbuizen aangebracht op het infiltratie- en referentiegedeelte van het perceel tezamen. De peilbuizen zijn in een bepaald stramien op alle locaties ingebracht (op een vaste afstand van de greppels) zodat straks de metingen met elkaar kunnen worden vergeleken.

Wekelijks monitoren

Lokale personen zullen de monitoring per locatie uitvoeren. Dat gebeurt wekelijks zodat er een goede en constante meetreeks ontstaat voor het onderzoek. Ook is er op het infiltratie- en referentie-perceel per locatie een digitaal meetpunt aangebracht naast één peilbuis zodat er een constante meting meeloopt vanaf deze punten.

Uitgebreid logboek bijhouden

Je zou kunnen denken: waarom wordt niet alles digitaal gemeten? Dit wordt niet gedaan omdat de monitoringspersonen niet alleen de grondwaterstand in de peilbuizen gaan noteren, maar ook de slootwaterstand van waaruit de greppels worden gevoed. En naast de metingen wordt er een logboek bijgehouden waarbij de volgende waarnemingen zullen worden genoteerd:

  • watervoering greppels,
  • vertrapping rond greppels bij weiden,
  • rijschade,
  • draagkracht maaiveld,
  • verschillen in grasgroei nabij greppel en op de akker,
  • botanische ontwikkeling.

 

App vindt peilbuizen in het veld

Voor het noteren van de metingen en de waarnemingen en versturen van deze gegevens is een app ontwikkeld. De gegevens kunnen zo via een tablet in het veld worden ingevoerd. De app is zo gemaakt dat elke peilbuis via GPS met de tablet kan worden gevonden.

Dit is heel handig, want op het maaiveld is er weinig tot niets te zien van de aangebrachte peilbuizen. Deze worden namelijk tussen de graszoden van het maaiveld aangebracht. De peilbuis zelf wordt door middel van een soort stoeptegel met vijf gaten op z’n plaats gehouden in het maaiveld (zie afbeelding). Op deze manier kan ook het perceel verder bewerkt worden zoals gewoonlijk.

Vanaf eind februari/begin maart zullen we per locatie een eerste ronde gaan lopen met de monitoringsmensen en vanaf dan start de wekelijkse monitoring.