PROEFTUIN OVERIJSSEL

Welkom bij de VIPNL Proeftuin Overijssel.

Op deze pagina vindt u informatie over de thema’s die in deze proeftuin worden uitgevoerd. Klik op de hotspots op de kaart voor meer informatie over het betreffende projecten.

Overlagen

Overlagen is een innovatieve bodemmaatregel waarbij de veenbodem wordt afgedekt met klei of een andere grondsoort. Als veen niet meer wordt blootgesteld aan de open lucht, wordt oxidatie afgeremd. Onder andere in de proeftuin Friesland wordt onderzocht in hoeverre met de afremming van veenoxidatie door middel van overlagen een vermindering van broeikasgasemissies wordt bereikt. Het onderzoek richt zich ook op het effect van de maatregel op de inklinking van de bodem. De boven op de veenlaag aangebrachte lagen zijn afkomstig van elders, zoals partijen klei uit de akkerbouw in de Noordoostpolder of baggerslib uit de Eems-Dollard.

Greppelinfiltratie

Greppelinfiltratie wordt gezien als een goedkope, laagdrempelige manier om bodemdaling en broeikasgasemissies te reduceren. Het is een methode waarbij greppels – die zijn aangebracht voor de afvoer van overtollig regenwater – worden ingezet als infiltratiesysteem in de zomerperiode (mei tot eind oktober). De methode werd door boeren in de jaren 50 tot 70 toegepast om verdroging tegen te gaan, maar is in de laatste decennia in de vergetelheid geraakt.

Greppelinfiltratie vergt een andere landbouwpraktijk, waarbij greppelafstanden niet worden bepaald door de afmeting van landbouwmachines, maar door de gewenste grondwaterstand. In Noord-Holland wordt in het Zuiderveen, Landelijk Noord en de Ronde Hoep hiermee geëxperimenteerd.

Waar drukdrainage als maatregel wordt gezien voor intensieve landbouw, zo is greppelinfiltratie mogelijk juist een oplossing voor meer extensieve gebieden. Het gaat dan om lastig te bereiken gebieden als vaarpolders, maar ook NNN-gebieden in agrarisch beheer, knikpuntgebieden etc.
Uitgezocht worden vragen zoals: Welke greppelafstanden, -diepten en -typen passen het beste bij welke specifieke lokale omstandigheden? Hoe functioneert greppelinfiltratie in een agrarisch bedrijfssysteem en wat voor innovaties in de bedrijfsvoering zijn nodig? Hoe wordt degradatie van het grasbestand voorkomen en hoe wordt kruidenrijkheid gestimuleerd? Welk effect heeft greppelinfiltratie op broeikasgasemissies, waterkwaliteit, biodiversiteit? In de locatie Zuiderveen wordt door NOBV gemeten aan broeikasgasemissies bij greppelinfiltratie.

Proeftuintrekker

Trekker van de proeftuin Overijssel is Twan van der Heijden, tvanderheijden@stimuland.nl

Twan is aanjager Energietransitie & Senior Projectmanager bij Stimuland. Hij heeft veel ervaring met businesscases en diverse landbouwsystemen.
Met verduurzamingsopgaven, gebiedsontwikkelingen én zelf met kennisdeling op regeneratieve boerderijen in het buitenland. Al deze kennis deelt Twan graag uit in zijn Stimuland-projecten rond voedsel, duurzame landbouw, eiwittransitie, klimaat- en energievraagstukken.

Ook zet hij zich in voor een vitaal platteland en duurzame landbouw, geïnspireerd door zijn ervaringen met regeneratieve boerderijen in Zuid-Amerika en zijn persoonlijke connectie met de natuur. Met zijn platform Foodprint wil hij kinderen bewust maken van duurzame voedselsystemen.