Klimaat en milieu
De maatregel zelf reduceert geen CO2, maar ondersteunt andere maatregelen, zoals uitgevoerd in de projecten Boeren op hoog water, Greppelinfiltratie en Veenweidesloot van de toekomst.
Dynamisch Draadloos Weiden is het beweiden van vee met ‘virtual fencing’-technologie, oftewel virtueel schrikdraad. Met deze technologie zijn alleen helemaal rondom de buitengrenzen van het beweidingsgebied nog draden of sloten nodig en wordt vee voorzien van een GPS-halsband. Na een training van veehouder en koeien, geeft de veehouder via een app in een plattegrond van het bedrijf aan waar het virtuele schrikdraad komt. De app staat in contact met de GPS-halsband. De halsband communiceert met de koe door middel van pieptonen om aan te geven dat de grens genaderd wordt, zodat de koe ervan weg kan blijven. Als de pieptonen genegeerd worden, en de koe over de virtuele afrastering gaat, krijgt ze na een korte tijd een elektrische schok. Na de training blijkt dat de koeien hier goed mee weten om te gaan, zodat ze binnen de virtuele afrastering blijven, zonder een schok te krijgen.
Het doel van Dynamisch Draadloos Weiden is om te onderzoeken of met ‘virtual fencing’-technologie het halen van de stikstof-, klimaat- en biodiversiteitsdoelen ondersteund kan worden. De maatregel zelf reduceert geen CO2, maar ondersteunt andere maatregelen, zoals uitgevoerd worden in de projecten Boeren op hoog water, Greppelinfiltratie en Veenweidesloot van de toekomst. De technologie maakt het weidemanagement beter stuurbaar en dynamischer, in tijd en ruimte. Met virtueel schrikdraad is het naar verwachting makkelijker om slootkanten, weidevogelnesten of intensief bemeste delen tijdelijk uit te rasteren. Weidegang helpt stikstofemissie te verminderen, want een koe die buiten in de wei staat, urineert en mest op verschillende plekken, waardoor urine en mest nauwelijks mengen en er veel minder ammoniak ontstaat dan in de stal. Bij vernatting van veenweiden bestaat de vrees dat de kans op leverbot toeneemt. Met virtueel schrikdraad kunnen natte plekken makkelijk worden uitgerasterd, zodat leverbot voorkomen kan worden. In het onderzoek wordt naar meerdere aspecten gekeken, zoals toepassingsmogelijkheden bij maatregelen voor biodiversiteit, stikstof en vertrapping. Belangrijke randvoorwaarden hierbij zijn gebruiksgemak voor de boer en dierenwelzijn.
TEAM
DOWNLOADS
DISCLAIMER
Dynamisch draadloos weiden wordt door bepaalde groeperingen in de samenleving gezien als ‘dieronvriendelijk’. Dit betekent dat het onzeker is of de techniek ook daadwerkelijk toestemming krijgt van de overheid om grootschalig toegepast te kunnen worden. Diervriendelijkheid en dierenwelzijn zijn belangrijke aandachtspunten in het onderzoek.
Het project bevindt zich momenteel in fase -2 van de innovatiefunnel, minimaal werkende diensten. De proef kan bij succes vrij snel opschalen naar opgeschaalde pilots, met een aantal melkveebedrijven die het in hun bedrijfsvoering implementeren.
Dairy Campus | Friesland
De maatregel zelf reduceert geen CO2, maar ondersteunt andere maatregelen, zoals toegepast in:
Boeren op Hoog Water: Bij een hogere waterstand is behoefte aan een dynamischer beweidingssysteem met een hogere rotatie van perceelsbeweiding om de grasmat te beschermen. Hierbij is dynamisch draadloos beweiden een handig hulpmiddel.
Greppelinfiltratie: Bij greppelinfiltratie treedt vaak leverbot op in en bij de greppels. Virtueel uitrasteren van de greppels kan infectie voorkomen en vertrapping van de zachte greppelranden tegengaan.
Veenweidesloot van de toekomst: Vertrapping door vee kan natuurvriendelijke oevers beschadigen. Ook hier kan Draadloos dynamisch beweiden uitkomst bieden.
Natte teelten: Een mogelijk landgebruik in de toekomst is een combinatie van graslandbeheer met vee en natte teelten, waarbij gestreefd kan worden naar een gesloten nutriëntenkringloop. Bijvoorbeeld natte teelten in de sloten en vee op de weiden. Dynamisch draadloos beweiden kan ervoor zorgen dat vee op de weiden blijft en bijvoorbeeld niet gaat staan vreten aan de lisdodden in de slootkant.