Veenmosteelt

Wat is Veenmosteelt?

Veenmosteelt is een vorm van landgebruik waarbij veenmos wordt geteeld om de oogst van substraat voor de potgrondindustrie mogelijk te maken en om een klimaatbuffer te ontwikkelen die CO2 vastlegt. In dit thema wordt onderzocht of veenmos een duurzame vorm van landgebruik kan zijn voor de veenweiden, voor zowel productie- als natuurdoeleinden.

Waarom is het belangrijk?

Nederland heeft in het Klimaatakkoord van Parijs afgesproken om broeikasgasemissies drastisch te verminderen. Een belangrijke stap hierin is het verhogen van de grondwaterstand in het veenweidegebied. Dit lijkt misschien een kleine verandering, maar een hogere grondwaterstand heeft invloed op het gehele bedrijfssysteem van melkveehouders. Daarom onderzoekt het programma Boeren op Hoog Water sinds 2020 een aangepast bedrijfssysteem: een melkveebedrijf met hoge grondwaterstanden.

Wat gebeurt er met de bedrijfsvoering als de grondwaterstand stijgt naar 20 centimeter? En net zo belangrijk: biedt dit voldoende economisch perspectief ten opzichte van een traditionele melkveehouderij met een ontwatering van circa 50 centimeter beneden maaiveld? Kortom, dit onderzoek is cruciaal voor een duurzame toekomst in de Nederlandse landbouw.

CONTACT

Willem Stuulen (Natuurlijke Zaken)

E-mailadres:
w.stuulen@natuurlijkezaken.nl

  • Willem Stuulen, Natuurlijke Zaken (thematrekker)
  • Sarah Faye Harpenslager, B-WARE (inhoudelijk trekker/onderzoeksleider Ankeveen),
  • Gijs van Dijk, B-WARE (onderzoeksleider Ilperveld)
  • Adam Koks, B-WARE (onderzoeker)
  • Bas Rijs (Boswachter/ beheerder Ilperveld)
  • Tim Pelsma, Waternet, (beheerder Ankeveen)
  • Christian Fritz, Radboud Universiteit (onderzoeker Ankeveen)
  • Quint van Giersbergen (site coördinator Ilperveld meetsite NOBV)
  • Ministerie van LNV (financier)
  • Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht (financiers)
  • HNNK, Wetterskip Friesland, Waternet (begeleidingscommissie)
  • Zuid-Hollands Landschap, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Fryske Gae, Groninger Landschap (landgebruik)
  • Vereniging potgrond- en substraat fabrikanten Nederland, leasemaatschappijen (afnemers)

DISCLAIMER

Veenmos telen onder de voedselrijke omstandigheden in West Nederland is buitengewoon lastig. Dit zien we in het Ilperveld, waar veenmos wordt geteeld op voormalig bemeste graslanden. Ten eerste is het harde oppervlaktewater hier ongeschikt om het veenmos te bevloeien, omdat veenmos houdt van zure, regenwateromstandigheden. In gebieden waar van nature het bicarbonaatgehalte lager is, is het eenvoudiger om veenmos te telen dan in West- Nederlandse veenweiden. Ten tweede kunnen snelgroeiende vaatplanten profiteren van voedselrijke condities in de bodem en daardoor concurreren met de langzaam groeiende veenmossen.

Voorlopige resultaten

  • Klimaat en milieu

    In eerder onderzoek (Omhoog met het Veen, Ilperveld) zijn bureaustudies gedaan en een aantal gasmetingen verricht. De voorlopige aanname uit dit onderzoek is dat veenmos 3ton CO2 vastlegt per jaar per hectare.

    Lees meer

  • Ondernemers

    Veenmosteelt heeft een grote interesse bij de substraat- en potgrondindustrie. Zij zoeken naar een duurzaam alternatief voor afgraven van veen en de teelt van ‘acrotelm’ oftewel groeiend veenmos op veenmosakkers zou een klimaatvriendelijk alternatief kunnen vormen.

    Lees meer

  • Maatschappij

    Maatschappelijk gezien biedt veenmosteelt veel kansen. De teelt vraagt om schoon water en heeft een herstellend effect op de omgeving en natuur. Veenmos verlaagt de pH van bodem- en oppervlaktewater waardoor zeldzame dieren- en plantensoorten terugkeren.

    Lees meer

  • Water

    Veenmosteelt stelt zeer hoge eisen aan de waterhuishouding. Het vraagt een zeer stabiele waterstand zonder fluctuatie. En het stelt hoge eisen aan de waterkwaliteit.

    Lees meer

Stand van zaken

Aanzuren van het oppervlaktewater in het Ilperveld vergt in de beginfase veel inspanning, maar heeft uiteindelijk wel geleid tot een lagere pH en bicarbonaatconcentratie in het pilotgebied. Gedacht werd dat in natte zomers minder aanzuren nodig is, maar door nalevering van bicarbonaat uit de bodem blijkt het toch nodig om in deze perioden actief uit te pompen en nieuw, aangezuurd water aan te voeren. In het Ilperveld is in eerste instantie niet gekozen voor afplaggen voordat de veenmossen aangebracht werden, omdat het risico op verpapping bestaat. Daardoor zitten er ook nog veel nutriënten in de bodem, die leiden tot concurrentie van grassen en pitrus. Snel aanzuren en blijven maaien en afvoeren remt de concurrentie. In het voorjaar van 2023 zijn de veenmossen alsnog verdrongen door vaatplanten en is besloten om alsnog de site af te plaggen en opnieuw veenmos aan te brengen. In Ankeveen zijn in 2023 de eerste onderzoeken gestart. Er wordt hier niet aangezuurd maar met kleinere beheersmaatregelen zoals het graven van een greppel en aangepast maaibeheer onderzocht hoe het aandeel veenmos verhoogd kan worden. De eerste resultaten van deze proef worden in de tweede helft van 2024 verwacht.

Lees meer

TIJDLIJN

Pilotlocaties

1
2
3
4
5
1

Ilperveld | Noord-Holland

2

Ankeveen | Noord-Holland

3

Krimpenerwaard Zuid-Holland
(geen onderdeel  van VIP-NL

4

Bûtefjild | Friesland

5

Hegewarren | Friesland

Relatie met andere VIPNL thema’s

Veenmos legt CO2 (langdurig) vast en heeft daardoor een klimaatpositieve impact. Veenmosteelt kan daarmee compenseren voor andere vormen van landgebruik die nog wel CO2 uitstoten. Veenmos kan gezien worden als een vorm van natte teelt (paludicultuur), waarbij het geoogste materiaal potentie heeft als substraat (alternatief voor potgrond).

CONTACT

Willem Stuulen (Natuurlijke Zaken)

E-mailadres:
w.stuulen@natuurlijkezaken.nl