Op bezoek in Hegewarren
Op 13 juni ontmoetten mensen uit het VIPNL-team elkaar tijdens de landelijke VIPNL-dag. We streken neer in polder Hegewarren (Friesland). Doel: elkaar beter leren kennen én iets opsteken. We zagen de Veenmobiel, leerden over ganzen en lisdodde en keken rond op de Veenmelkveehouderij.
De Veenmobiel: zien hoe het grondwater te beïnvloeden is
Jan van Rijen van Wetterskip Fryslân geeft een prachtig inzicht in het Friese watersysteem aan de hand van de Veenmobiel: een aanhanger met daarop een 3D-kaart van Friesland, en aan de voorkant transparante bakken met water, die het niveau van het grondwater duidelijk maken. Door het te laten regenen en te pompen maakt dit model duidelijk hoe het grondwater te beïnvloeden is, maar ook welke beperkingen daaraan zitten, gezien onder andere de klimaatverandering. Om de veenafbraak tegen te gaan en tegelijk wateroverlast terug te dringen en infiltratie te bevorderen, is een serieuze optie om de veenpolders als waterberging in te zetten.
Experiment lisdoddeteelt: een strijd tegen de ganzen
Jasper van Belle van Veenkennis runt het project lisdoddeteelt. Tijdens de VIPNL-dag op 13 juni 2024 laat hij zien hoe het ermee staat. Grote uitdaging zijn de vele ganzen die rusten in het naastgelegen Nationaal Park de Alde Feanen. Die hebben afgelopen winter in de eerste proefvelden alle geplante lisdodde opgegeten. Wat het team heeft geleerd is dat ze de grond niet moeten voorfrezen om het te egaliseren, omdat de grond dan zo los wordt dat de ganzen de jonge planten er zo uittrekken. Daarom kiezen ze nu voor het zaaien van lisdodde en niet meer voor het voorbehandelen van de grond.
Proefbedrijf Veenmelkveehouderij: meer dan een verdienmodel
Angelique Kok van de Provincie Fryslân vertelt tijdens de VIPNL-dag op 13 juni 2024 hoe ze op het Veen-melkveebedrijf experimenteren met een melkveehouderij die én een verdienmodel oplevert, maar ook tegemoet komt aan de opgaven rond emissies, groen-blauwe dooradering, biodiversiteit, Kaderrichtlijn Water en klimaatverandering. Op een deel van het bedrijf wordt geëxperimenteerd met de hoogte van het grondwaterpeil. Bedrijfsleider Aldert de Boer laat zien dat de 43 jonge jerseykoeien het boven verwachting goed doen tot nu toe en een mooie melkgift leveren.