Rietonderzoek Wieden-Weerribben ook interessant voor natte teelten

De Wieden-Weerribben staan bekend om hun topkwaliteit dakriet. Toch loopt de oogst uit dit natuurgebied jaar op jaar terug. Wetenschappelijk onderzoek wijst hopelijk uit hoe dat komt. Van de resultaten kunnen ook boeren leren als ze aan natte teelten willen beginnen.

“Mijn vader maaide vroeger 850-100 bosjes riet op een hectare, en ik zit op 450-500. Dus dat is bijna gehalveerd”, vertelt rietsnijder Wout van de Belt, tevens voorzitter Natuurcollectief Noordwest-Overijssel. Over het waarom doen allerlei speculaties de ronde. “Geen voeding meer in het water, te veel stikstof, veranderend klimaat, zeg het maar. Dat willen we heel graag weten: wat zijn de succesfactoren?” Vandaar dat er een wetenschappelijk onderzoek is gestart.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Aanpak

Gijs van Dijk van onderzoeksbureau B-Ware legt uit hoe ze dit aanpakken. “We hebben op veertig locaties onderzoek gedaan die zoveel mogelijk van elkaar verschillen in natheid, voedselrijkdom, zuurgraad en opbrengst. Zo kunnen we de beslissende factoren hopelijk in beeld brengen.”

Basis voor proefopzet vernatte landbouwgrond

De resultaten van dit onderzoek zijn zeker ook interessant voor natte teelten op landbouwgrond, vindt Arnoud de Vries, thematrekker natte teelten bij VIPNL. Om veenafbraak en CO2-uitstoot te voorkomen, zal het waterpeil namelijk omhoog moeten. “Er is veel vraag naar dakriet, dus dat kan een mooi nat gewas zijn. En ook voor riet dat niet goed genoeg is voor op het dak, zijn toepassingen in ontwikkeling, zoals isolatiemateriaal. Met het onderzoek in de Wieden-Weerribben worden we weer een stuk wijzer over welke factoren nodig zijn voor een goede rietopbrengst. Daarmee kunnen we een goede proefopzet maken in Overijssel. Met de provincie en andere partijen zijn we in gesprek over een proeflocatie voor rietteelt op veenweidegrond.”