Dit is het nieuwe gezicht in jouw regio

VIPNL test innovaties in verschillende proeftuinen of regio’s. Elke proeftuin heeft een proeftuintrekker, die vragen oppakt en de juiste mensen verbindt. We stellen graag de nieuwe proeftuintrekkers van Overijssel, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland aan je voor.

Suzanne Harink (links op de foto) – bestuurssecretaris & senior projectmanager Stimuland, samen met Lotte Kist (rechts) proeftuintrekker Overijssel

 

“Huh? Is er ook veenweide in Overijssel dan? Die vraag horen we vaak. Ja, er is zeker veenweide in Overijssel, en die zorgt ook voor genoeg uitdagingen in onze regio. Het is aan ons om Overijssel landelijk meer op de kaart te zetten. Maar ook in Overijssel zelf mag het veenweidevraagstuk nog beter op de agenda. Er is veel aandacht voor de droogteproblematiek van de zandgronden maar hé, let op: veenweide hebben we ook nog!

Daarbij vind ik het vooral belangrijk dat boeren zich gehoord voelen. Mijn collega Lotte en ik willen in het gebied veel ons gezicht laten zien. Alleen je telefoonnummer op de website zetten is niet genoeg. Ik wil benaderbaar zijn en mensen enthousiasmeren. De crux: weten wanneer het voor boeren interessant wordt. Veel agrariërs zijn erg verknocht aan hun gebied, maar het is niet alleen liefhebberij: ze hebben een bedrijf te runnen. Ik vind het belangrijk dat je transparant naar elkaar bent en begrip voor elkaar hebt. Als proeftuintrekker moet ik weten: wanneer werkt het voor jullie boeren wel en wanneer niet? Dan kan ik ook eerlijk zijn wat ik vanuit mijn rol kan betekenen.”

 

Martine Bijman – senior projectleider bij Water, Land & Dijken, proeftuintrekker Noord-Holland

“De veenweidegebieden van Noord-Holland zijn ingesloten door steden. Er komen veel fietsers voorbij die van alles in de media horen. Het is heel mooi als je dan als boer kunt zeggen: ik heb een waterinfiltratiesysteem en draag zo bij aan het klimaat. Boeren zien echt wel dat ze een slag moeten maken. Ze zijn geworteld op de plek waar hun familie soms al generaties woont. En daar willen ze blijven. Als boer, want dat is wat ze het liefste doen.

Met het Loket Veenweideboeren ontzorgen we boeren daarbij. Wij kijken: welke maatregelen kun je nemen, wat betekenen die voor de bedrijfsvoering en wat past bij jou? Daarna helpen we ook bij de vergunningaanvraag en de financiering. Vanuit dit loket kan ik mijn rol als proeftuintrekker ook goed oppakken. Is er een locatie voor greppelinfiltratie nodig? Die heb ik! En andersom zien wij dingen die niet goed werken in de praktijk. Bijvoorbeeld: is er een mogelijkheid te onderzoeken hoe we klei meer puinvrij kunnen maken? Binnen VIPNL kunnen we al die ervaringen delen. Zo hoeft niemand opnieuw het wiel uit te vinden.”

Foto Martine: Bert Hartman, FIeR door Hartman

 

Matthijs Boeschoten – programmaleider innovatie bij Wij.land, proeftuintrekker Utrecht

“Als kennismakelaar heeft Wij.land een belangrijke brugfunctie tussen kennis en praktijk. Hoe inspireer je boeren en vertaal je resultaten uit onderzoek naar het boerenerf? Maar de brugfunctie werkt ook andersom: want wij zien heel veel boeren met allerlei goede ideeën. Dan zetten we een pilot op en gaan we het gewoon doen. Vanuit onze ervaring aan de keukentafel denk ik dat wij ook weer nieuwe projecten voor VIPNL kunnen aandragen. Zo hebben we nu een boer die een voedselmoeras heeft aangelegd: hartstikke interessant, maar daar kan ook nog wel wat aan onderzocht en gerekend worden. VIPNL en Wij.land vullen elkaar daar mooi aan.

Ik vind innoveren met boeren hartstikke leuk. Dit zijn echte voorlopers: er is veel inventiviteit, een goede, positieve energie en het zijn gewoon leuke types. Ik ben heel benieuwd welke maatregelen de komende jaren binnen VIPNL praktijkrijp komen. Het is belangrijk dat maatregelen niet te veel risico hebben, duurzaam zijn – dus lang worden erkend – en passen in de boerenpraktijk. Als dat lukt, dan is er onder boeren zeker bereidheid om aan de slag te gaan.”

 

Wim Honkoop – adviseur en projectleider PPP Agro Advies, proeftuintrekker Zuid-Holland

“Innovatie in de landbouw is voor velen een vies woord geworden, mede dankzij de emissiearme stallen. Beloofde resultaten worden vaak niet gehaald. Waarom? Omdat de emissiereductie is vastgesteld in een onderzoekscontext. Reductie is echt mogelijk, maar dan moet je het systeem ook goed bijhouden in de praktijk. Ik snap dat mensen kritisch zijn, maar boeren krijgen de schuld als de beloofde resultaten niet gehaald worden, dat is te kort door de bocht. Niemand heeft nagedacht over vragen als: wie gaat het onderhoud doen en betalen? En hoe borgen we dat boeren er juist mee werken?

Beleidsmakers maken zich heel weinig zorgen over die praktijk merk ik, die missen een belangrijk stukje praktijkkennis. Ondertussen zetten ze wel de beloofde reductie in de boeken als resultaat. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we met bijvoorbeeld waterinfiltratiesystemen wél de beloofde resultaten gaan halen? Door te kijken of we het simpeler kunnen maken. Onderhoud en beheer beter kunnen borgen. En goed beleid daarop kunnen adviseren. Daar wil ik als proeftuintrekker mee aan de slag. Ik hou van de boeren en ik hou van de natuur. Ik vind het vreselijk dat die zo’n tegenstelling zijn geworden. Dat is wat me drijft.”

Neem hier contact op met een proeftuintrekker in jouw regio.