PROEFTUIN GRONINGEN

Welkom bij de VIPNL Proeftuin Groningen.

Op deze pagina vindt u informatie over de thema’s die in deze proeftuin worden uitgevoerd. Klik op de hotspots op de kaart voor meer informatie over het betreffende projecten.

Greppelinfiltratie

Greppelinfiltratie wordt gezien als een goedkope, laagdrempelige manier om bodemdaling en broeikasgasemissies te reduceren. Het is een methode waarbij greppels – die zijn aangebracht voor de afvoer van overtollig regenwater – worden ingezet als infiltratiesysteem in de zomerperiode (mei tot eind oktober). De methode werd door boeren in de jaren 50 tot 70 toegepast om verdroging tegen te gaan, maar is in de laatste decennia in de vergetelheid geraakt.

Greppelinfiltratie vergt een andere landbouwpraktijk, waarbij greppelafstanden niet worden bepaald door de afmeting van landbouwmachines, maar door de gewenste grondwaterstand. In Noord-Holland wordt in het Zuiderveen, Landelijk Noord en de Ronde Hoep hiermee geëxperimenteerd.

Waar drukdrainage als maatregel wordt gezien voor intensieve landbouw, zo is greppelinfiltratie mogelijk juist een oplossing voor meer extensieve gebieden. Het gaat dan om lastig te bereiken gebieden als vaarpolders, maar ook NNN-gebieden in agrarisch beheer, knikpuntgebieden etc.
Uitgezocht worden vragen zoals: Welke greppelafstanden, -diepten en -typen passen het beste bij welke specifieke lokale omstandigheden? Hoe functioneert greppelinfiltratie in een agrarisch bedrijfssysteem en wat voor innovaties in de bedrijfsvoering zijn nodig? Hoe wordt degradatie van het grasbestand voorkomen en hoe wordt kruidenrijkheid gestimuleerd? Welk effect heeft greppelinfiltratie op broeikasgasemissies, waterkwaliteit, biodiversiteit? In de locatie Zuiderveen wordt door NOBV gemeten aan broeikasgasemissies bij greppelinfiltratie.

Proeftuintrekker

Trekker van de proeftuin Groningen is Hetty Matthijsen, h.mathijssen@provinciegroningen.nl

Hetty is werkzaam bij de Provincie Groningen als Projectleider Veenweidegebieden en Projectmanager BUFFER+ Interreg NWE.
Bij BUFFER+ zijn 21 partners en 7 geassocieerde organisaties betrokken uit 5 landen: Duitsland, Ierland, Frankrijk, België en Nederland. Samen vertegenwoordigen ze alle soorten veengebieden in Noordwest Europa; van laagveenmoerassen, moerige gronden en veenweiden tot natte graslanden en hoogveen. Kennisorganisaties, terreinbeheerders, bedrijven, netwerkorganisaties en overheden bundelen hun capaciteiten en expertise en bouwen daarbij voort op de resultaten van eerdere projecten. De provincie Groningen is leadpartner van Interreg BUFFER+.